Naar overzicht

De vierde training

De vierde ZLM-Kustmarathontraining was anders dan anders. In een vorig blog werd gemeld dat het op onze trainingsavonden altijd lekker weer is. Toen we donderdagavond Grand Hotel ter Duin in Burgh-Haamstede verlieten, regende het echter een beetje. En erg druk was het ook niet. Het is vakantietijd. Het regende afgelopen week afmeldingen uit vele delen van Europa. Gelukkig wel vaak met de mededeling dat de hardloopschoenen in de koffer waren meegereisd.

Bruiloft

Eén afmelding verdient een bijzondere vermelding. Die was van Rein-Jan. Hij trouwde vorige week en was op huwelijksreis. Hartelijk gefeliciteerd Rein-Jan! Maar ook hij beloofde plechtig dat hij zijn trainingskilometers gewoon zal blijven maken.
Degenen die er wél waren maakten de absenties meer dan goed. Er werd keihard getraind! Met dank aan trainer Jos den Hollander en trainer/loper Tim Pleijte. Bij velen vlogen de stukken er vanaf en dat terwijl ze de dag ervoor ook al diep waren gegaan. Tijdens de KM-training van Jan de Wilde raffelden Esther, Henny, Thomas, en ja, zelfs onze nestor Adri (70) tijdens die drie uur durende trainingen ruim 30 kilometers af. Leonie was er ook bij, maar zij had ervoor al een aanloopje gemaakt, met het oog op de Spartathlon. De drie dagen voor onze training had ze al meer dan 100 trainingskilometers gelopen.

Zwemmen

Emiel koos op woensdagavond voor iets anders. Hij deed mee aan de zeezwemtocht van Dishoek naar Zoutelande. Zelf was hij niet zo tevreden over zijn prestatie: 48 minuten over een kleine 5 kilometer, maar niemand van ons zal hem dat ook maar een klein beetje na kunnen doen.

Dankzij al die trainingsarbeid lijken er al aardig wat leden van de groep in vorm. Wilma ziet er steeds afgetrainder uit en lijkt haar tempo langzaam maar zeker op te voeren. Thomas kon zijn progressie staven met mooie cijfers. In 2019 deed hij ook mee aan de drie-uurstraining van Jan de Wilde. Hij liep nu per kilometer gemiddeld 34 seconden sneller dan twee jaar geleden. En dat ook nog eens met een aanmerkelijk lagere hartslag. Toen 163 slagen per minuut, nu 157. U zult misschien denken dat de weersomstandigheden toen misschien slechter waren, maar dat is niet zo. Die kwamen aardig met elkaar overeen. Menno vormt misschien een uitzondering. Hij worstelt met een achillespeesblessure. Desondanks verraste hij donderdagavond menigeen met een vlammende demarrage op een van de laatste heuvels.

Loopscholingsoefeningen

Onze training begon donderdagavond vrij rustig. Tim onderwierp ons aan diverse loopscholingsoefeningen. Wie de vorige blogs gelezen heeft, weet waarom dat zo nuttig is. Er zijn mensen die beweren dat hardlopen een simpele kwestie is van de ene voet voor de andere zetten. Maar zo gemakkelijk is het niet. Tim presenteerde ons tijdens de loopscholing al drie verschillende soorten oefeningen. Ga er maar aan staan:

  • Reactiviteits-oefeningen, om meer elastiek in de benen te krijgen.
  • Stabiliteitsoefeningen, om onnodige bewegingen tijdens het lopen te voorkomen.
  • Krachtoefeningen. Met name om de beenspieren en -pezen sterker te maken.

Tijdens deze oefeningen was er nog wel tijd voor een goed gesprek of een kwinkslag. Toen Jos de training overnam was dat snel voorbij. Er stond een heuveltraining op het programma en die was niet voor de poes. Jos nam ons in de boswachterij van Westenschouwen mee naar diverse, laten we zeggen uitdagende klimmetjes. Vaak met lekker veel los zand. Die moesten we verschillende keren nemen. Rennen naar boven, langs de andere kant van de heuvel naar beneden en dan nog een keer. En nog een keer.
Buitengewoon vermoeiend allemaal, maar wel een uitstekende manier om ‘meer inhoud’ te krijgen.

Klimmen en dalen

We klommen en daalden op vijf verschillende plaatsen, soms van afstand aanschouwd door nieuwsgierige hertjes. En onafgebroken gehinderd door opvallend veel zwarte vliegen. Tot slot, althans dat dachten we, was het tijd voor de ‘Rollercoaster’. Dat is een serie van drie duinen die super steil zijn, zowel in de afdaling als in de klim. Niet alleen je voeten heb je nodig om die te overwinnen, ook je handen dien je te gebruiken. En soms zelfs een helpende hand van een teamgenoot om je naar boven te trekken.
Toen we met de tong op de schoenen dachten dat we eindelijk de thuisbasis weer op gingen zoeken, had Jos nog een laatste verrassing in petto. We moesten de trap van de uitkijkpost vijf keer bestormen. We lieten ons niet kennen, raapten ons nog één keer bij elkaar en deden wat van ons verwacht werd.

Dit soort verrassingen hebben één voordeel. Van het baantje dat je daarna in het zwembad van het hotel trekt, van de douche die je daarna neemt en/of van het biertje dat je daarna drinkt, geniet je nòg meer dan je eigenlijk toch al zou hebben gedaan. Jos en Tim, dank voor de trainingen. Er staat er nog één op het programma: op woensdag 15 september.