Naar overzicht

De vijfde en laatste training

Als de voortekenen niet bedriegen, en waarom zouden ze dat doen, dan staat er op 2 oktober een ongekend grote ZLM-delegatie aan de start van de Zeeuwse Kustmarathon. Liefst 21 lopers lijken klaar voor de monstertocht van Burgh-Haamstede naar Zoutelande.

Iedereen startklaar?

Woensdagavond 15 september werd voorzichtigjes de balans opgemaakt. De vijfde en laatste Kustmarathontraining van het ZLM-team, traditioneel in en om Zoutelande, zat er net op. Wie is startklaar en wie niet? Die balans viel verrassend positief uit. Van de 23 leden die het team rijk is, zullen er naar het er nu naar uitziet slechts twee de startstreep op de Ring in Burgh niet halen.

Lieselotte en Niels werden tijdens hun voorbereidingen te veel en te vaak gehinderd door lichamelijk en ander ongemak. Ze konden weinig anders doen dan de handdoek in de ring gooien. Deelname van Pieter leek de laatste weken onzeker vanwege een pijnlijke knie, maar hij raffelde afgelopen weekend nog even 26 kilometers af in zijn training. Hij lijkt fit genoeg.

Olle Utloper

Opvallend, misschien wel zeer opvallend, was de lichamelijke toestand van Marius. De Olle Utloper (hij heeft aan alle edities van de Kustmarathon meegedaan en is in alle edities ook gefinisht) kampte vele maanden met dikke knieproblemen. Hij leek kansloos om zijn status van Olle Utloper te kunnen verlengen. Een wandelvakantie in de Spaanse Pyrenee├źn deed echter wonderen. Dankzij dat geklim en geklauter staat hij weer sterk op beide benen. Zo sterk dat hij vorige week een training over 34 kilometer kon bijschrijven en woensdagavond gewoon lekker met de snelste lopers meetrainde!

Spartathon

Ook Menno lijkt er klaar voor. Zijn achillespeesprobleem is ‘stabiel’, zoals hij het zelf noemde. Onze nestor Adri, normaal gesproken de kalmte zelve, zorgde vorige week plotseling voor wat onrust. Hij kreeg een heel dik onderbeen en liet zich uitgebreid bekijken door de medische staf. Een echte diagnose kon niet worden vastgesteld, maar gelukkig gaat het alweer een stuk beter en trainde hij op het gemakje met ons mee. Leonie loopt op 24 en 25 september de Spartathlon, 246 kilometer van Athene naar Sparta, Hopelijk is zij een week later voldoende hersteld van deze monstertocht. Maar wat voor de Kustmarathon geldt, geldt in het kwadraat voor de Spartathlon. Het blessurespook en de man met de hamer liggen overal op de loer!

Lopen voor een goed doel

Laten we er al met al gewoon van uit gaan dat Adri, Danmar, Emiel, Esther, Henny, Ingrid, Jo-Annes, Koen, Lennart, Leonie, Marius, Menno, Peter, Pieter, Raymon, Rein-Jan, Rob, Thomas, Tim, Tjitte en Wilma topfit aan de start staan. Dan zou het zomaar kunnen dat er een recordaantal ZLM’ers de eindstreep in de Langstraat haalt. Dat zou mooi zijn, want ook dit jaar wordt er gelopen voor een goed doel. Sportintro, een organisatie die kinderen met een achterstand kennis laat maken met verschillende sporten. Voor elke starter legt ZLM 50 euro neer, voor elke finisher nog eens 50 euro. Zie www.sportintro.nl

Emerence en Pascal, de ZLM-dames die de trainingsgroep deze woensdagavond begeleidden, vielen van de ene in de andere verbazing toen de leden van de trainingsgroep Pannenkoekenhuis Bram binnendruppelden na de laatste training. De ene loper leek na de 10 kilometer nog fitter dan de andere.

Geen superzware training

Het leek wel of ze een bescheiden rondje hadden gefietst op een tweewieler met trapondersteuning. ‘Iedereen staat er supergoed voor’, juichte Emerence met een enigszins overslaande stem. Nu was het eerlijk gezegd ook geen superzware training. Omdat Omroep Zeeland nog wat beelden wilde schieten en nog wat interviews wilde afnemen, cirkelden we lange tijd in rustig tempo over de dijk van Zoutelande.
Pas na een dik kwartier konden we beginnen aan de afsluitende training, die traditioneel via het strand naar de trappen bij de KNMR bij Westkapelle gaat. Aldaar worden die trappen diverse keren bestormd, maar daar was dit keer weinig tijd voor. Het werd al donker en de terugweg over de duinen richting Zoutelande is zoals bekend buitengewoon slecht verlicht. Dus sloegen we dat zwaarste onderdeel maar over.

We worden in de watten gelegd

Het ging in gezwinde spoed terug naar het restaurant, waar de laatste afspraken voor D-day, 2 oktober, moesten worden gemaakt. We zullen weer uitbundig in de watten worden gelegd. ZLM zorgt voor maar liefst vijf drankposten onderweg, wat betekent dat er ongeveer evenveel helpers als lopers op pad gaan. Aan de verzorging zal het dus niet liggen! Ook niet na afloop, want dan worden lopers en helpers in Bram op een hapje en een drankje gefêteerd. Als de voortekenen niet bedriegen, en waarom zouden ze dat doen, dan wordt zaterdag 2 oktober een schitterende dag.

Iedereen alvast veel plezier en succes!