Naar overzicht

De vijfde training

De vijfde training van het ZLM Kustmarathonteam begon een beetje in mineur. Eerder op de dag kregen de lopers te horen dat twee van de teamgenoten niet aan de start zullen staan. Lennart en Alexander zijn te geblesseerd om op 5 oktober mee te kunnen doen. Jammer. Hopelijk blijft het hierbij, maar dat is lang niet zeker. Angelique heeft zich vanwege blessures nog nauwelijks laten zien op de trainingen. En bovendien, op de weg naar de marathon ligt het blessurespook altijd op de loer. 't Is een gemeen ventje.

Filmploeg
Eerlijk gezegd was de training een tikje rommelig. Dat lag niet aan de trainer of de lopers, maar aan de cameraploeg die alles uit de kast haalde om de mooist mogelijke opnamen te maken. Locatie was het gebied tussen Westkapelle en Zoutelande, met hotel Zuiderduin als start en finish. Trainer Jos begon met een luchtig loopje richting duinen, waar cameraman Dai-we ons vol verwachting opwachtte. Het was de bedoeling dat we al klimmend en dalend langs hem zouden lopen, met de snel zakkende zon als romantische achtergrond. Dat deden we, tot we bijna een ons wogen.

Daarna daalden we af naar het strand, alwaar Dai-we plaats had genomen in een heuse fourwheeldrive. Die jongen is behoorlijk lenig, want hij wrong zich in de achterbak in de meest merkwaardige houdingen. Bij de KNRM van Westkapelle (voor kenners: bij Erica) hielden we halt voor wat portretten en natuurlijk om die vermaledijde trap een paar keer te beklimmen.

Gekreun en gehijg
Mocht u eens willen meemaken hoe afzien tijdens de Kustmarathon er uitziet, dan is een plaatsje op, naast of bovenaan die trap zo’n gek idee nog niet. De Kustmarathonlopers hebben er daar 36 kilometer opzitten en zijn dan in de regel niet helemaal fris meer. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat daar met grote regelmaat wordt gekreund en gehijgd. Sommige lopers roepen er om hun moeder en er wordt ook nog wel eens een krachtterm gebezigd. De eerste lopers verschijnen daar op 5 oktober naar verwachting iets voor half drie, maar van hen hoeft u niet veel te verwachten. Het echte afzien begint veel later, wanneer de wat minder getrainde atleten zich melden. Pas rond half 6 komt de laatste loper voorbij.

Na al die plichtplegingen bij de KNRM ging het onderlangs de duinen terug, richting Zuiderduin. Maar wat stond daar? U raadt het al: de fourwheeldrive. Dai-we was nog niet uitgefilmd. Over de duinen ging het weer, achter de auto met de zich nog steeds in alle bochten wringende cameraman. De zon ging langzaam onder, de energie sijpelde langzaam uit de lichamen.

Verdwalen
Eén ding is zeker, geen enkele loper van het ZLM Kustmarathonteam zal hier op 5 oktober verdwalen. Dit gebied kennen we nu op ons duimpje. Op woensdag 11 september is de laatste training. Dan hebben we niet één, maar twee trainers: Jos en Tim. Ben benieuwd wat ze voor ons in petto hebben.

Koen de Vries