Naar overzicht

De wedstrijd. Wat een succes!!

Heerste er na afloop van de Kustmarathon een lichte euforie of leek het maar zo? Iets na half vijf druppelden de lopers van het ZLM-Kustmarathonteam pannenkoekenhuis Bram binnen. De ene met een nog grotere lach op het gezicht dan de andere. Ze overtroffen hun eigen en/of andermans verwachtingen in de loodzware hardloopwedstrijd van 42 kilometer en 195 meter van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Met als klap op de vuurpijl de zege van kopman/trainer Tim Pleijte, die na iets meer dan 2 uur en 33 minuten als allereerste de finish in de overbevolkte Langstraat over ging. Een prestatie waarover in Zeeland en omstreken de komende maanden nog lang met respect zal worden nagepraat.

Maar om nu van euforie te spreken, dat gaat waarschijnlijk net iets te ver. Er waren namelijk ook een paar mindere puntjes. Zo moest Rein-Jan Elenbaas na 30 kilometer buffelen opgeven. Hij dacht dat hij zijn griepje van de week ervoor in woonplaats Wilhelminadorp had achtergelaten, maar die achterhaalde hem in Domburg alsnog. Frits Joosse ging helemaal niet van start omdat hem luttele weken voor de start door een zogenaamde jumpersknee het zwijgen werd opgelegd. Dat bracht het aantal geblesseerden op vier. Alexander de Reu, Angelique Goverde en Lennart Zweemer gingen hem voor.

Volgorde van binnenkomst

Laten we eens kijken naar de prestaties van degenen die wél finishten, in volgorde van binnenkomst. Het waren er liefst achttien! Pas op, onwillekeurig komt hier toch een stukje euforie om de hoek kijken. Er waren 1461 deelnemers.

1. Tim Pleijte, 2.33.13.
Wie de atletiekuitslagen een beetje in de gaten houdt, wist wel dat Tim een grote favoriet voor de zege was. Hij won de twee belangrijkste halve marathons in de voorbereiding op de Kustmarathon: de Halve van Westenschouwen en de Kustloop. Toen zaterdag vlak voor de start bekend werd dat een snelle Marokkaan per abuis naar het Brabantse Zeeland en niet naar Burgh-Haamstede was afgereisd, waren alle ogen op Tim gericht. Terecht. Bij Domburg (na 30 kilometer) leek hij al in veilige haven toen hij zijn laatste concurrent Erwin Adan van zich afschudde, maar Tim’s loopmaatje keerde vlak voor Westkapelle weer terug. Een versnelling met nog een kilometer of vijf te gaan, op de loodzware trap bij het KNMR-station, zorgde voor de beslissing. Die versnelling was indrukwekkend. Wie de beelden van Omroep Zeeland kan bekijken moet dat zeker doen. Tim bestormt die trap alsof hij over een molshoopje springt. Lichtvoetigheid ten top. Na 2016 won Tim de Zeeuwse Kustmarathon voor de tweede keer. Hiep hiep hoera voor de 34-jarige Vlissinger die zichzelf en ZLM zaterdag op een prachtige manier in de schijnwerper zette.

28. Tjitte van den Buijs 2.58.40.
Tjitte bleef keurig netjes onder de drie uur. Toch was hij niet geheel tevreden. Stiekem had hij gehoopt zijn snelste tijd, 2.50.18 in 2012, te verbeteren. Tjitte had vanaf de start zware benen en nog energie over toen hij aan de finish kwam. Dat laatste restje kon hij maar steeds niet aanboren. Hoe het kwam? Misschien omdat hij tijdens de voorbereiding nauwelijks wedstrijden gelopen had? Zou kunnen. Waarschijnlijker is dat een griepje hem parten speelde. De dag na de marathon lag Tjitte rillerig onder de wol.

68. Peter Balkenende 3.10.04.
Een prima prestatie van Peter, die met zijn 3.10.04 sneller was dan in 2016, 2017 en 2018. En dat na de griep die hem de week voorafgaand aan de marathon in de greep hield. Bovendien snelde hij zo op het oog fit over de finishLein in de Langstraat. Hoe anders was dat vorig jaar! Een blik in de uitslagen leert dat Peter ook nog eens een heel gelijkmatige race liep. 71e na 10 kilometer, 69e na 20 kilometer, 65e na 30 kilometer, 68e op de finish. Hier is sprake van een Zwitsers uurwerk.

75. Marius Besuijen 3.13.30.
‘En Marius, heb je goed gelopen?’ ‘Ach, best wel aardig hoor. Ik ben redelijk tevreden.’ Ook al loopt Marius Besuijen alle stenen uit de straat, overtreft hij zichzelf vele malen of wint hij de hoofdprijs in de loterij, uitbundige vreugde zal je bij hem nooit zien. Toch presteerde hij volgens de kenners boven verwachting. Jarenlang was het gewoon dat hij de marathon binnen drie uur afwerkte maar de laatste jaren kwam het er niet meer van. Wanneer je de 3.13.30 van de Kustmarathon via een ingewikkelde formule omrekent naar een tijd op een ‘gewone’ vlakke marathon, dan komt die grens van 3 uur echter weer vlijmscherp in beeld. Prachtig gedaan Marius. Een prestatie waarbij je best een beetje mag juichen.

179. Danmar Dees 3.32.40.
Danmar is al het hele jaar in vorm en dus vond hij dat hij zijn snelste Kustmarathontijd maar eens moest verbeteren. Dat lukte met vlag en wimpel. De 3.46 van 2017 werd verpulverd en naar 3.32.40 gebracht! Hulde voor de stille kracht van het ZLM-Kustmarathonteam. Zijn start was misschien een beetje aan de snelle kant, maar zijn terugval daarna maakte hij in de eindfase helemaal goed. In de laatste 12 kilometer rukte Danmar op van de 190e naar de 179e plaats.

238. Henny Strating 3.39.20.
Net als Danmar was Henny de laatste tijd tiptop in vorm. De derde plaats bij de Kustloop was daarvan een sprekend voorbeeld. Die goede vorm combineerde de Noord-Bevelandse zaterdag met een ijzersterke tactiek. Na 20 kilometer lag ze 385e, op de streep noteerde ze de 238e plaats. Over inhaalraces gesproken. Nog een indrukwekkend detail: Henny liep de tweede helft nagenoeg even snel als de eerste. En dat terwijl de tweede helft twee keer zo zwaar is!!! Alweer een compliment. En wel een hele grote.

239. Esther Noteboom 3.39.22.
Wat voor Henny geldt, geldt ook voor Esther. Eigenlijk nog sterker, want Esther startte nog rustiger en rukte op van plaats 421 na 20 kilometer naar plaats 239 op de finish. En de veel zwaardere tweede helft liep ze aanmerkelijk sneller dan de eerste, die eigenlijk alleen uit asfalt bestaat. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat Esther ietsiepietsie te langzaam gestart is. Ze deed welgeteld twee seconden langer over de marathon dan Henny. Slechts weinigen van het Kustmarathonteam zagen deze indrukwekkende prestatie aankomen. Niet gek, want vorig jaar liet Esther de Kustmarathonklok pas na 3.54.38 stoppen. Topprestatie Esther!

416. Koen de Vries 3.51.20.
De informatie over deze loper krijgt u uit de eerste hand, want hij is de schrijver van dit stukje. Ik zal streng voor mezelf zijn: ik ben te snel gestart waardoor de tweede helft behoorlijk in het water viel. De 3.51.20 was ruim onder de beoogde 4 uur, maar de prima omstandigheden lieten dat ook ruimschoots toe. De stand is nu 10-6: 10 keer onder de 4 uur, 6 keer er boven.

431. Ingrid Koene 3.52.00.
Een prachtige revanche van Ingrid op de marathon van vorig jaar. Toen moest ze vanwege een blessure opgeven, voor de allereerste keer in haar al lange carrière. Met de 3.52.00 mocht ze ’s avonds tijdens de huldiging ook nog eens plaatsnemen op plaats drie van het podium bij de vrouwen 55+. Een dag later werd die klassering opgewaardeerd naar plaats 2, omdat de winnares een stuk jonger bleek dan 55 jaar. Overigens mag u niet doorvertellen dat de Kustmarathon voor Ingrid een soortement van voorbereiding was op een andere marathon. Die van volgende maand in Viëntiane. Natuurlijk loopt ze die samen met Marius (zie boven). Waar Viëntiane ligt? Het is de hoofdstad van Laos.

482. Mark Allemekinders 3.55.33.
Mark debuteerde in de Kustmarathon met een mooie tijd onder de 4 uur.

517. Menno Kole 3.58.10.
Menno bereikte zijn felbegeerde doel, debuteren op de marathon met een tijd onder de vier uur. Hij was er zichtbaar heel erg blij mee, en terecht. In de aanloop naar de Kustmarathon boekte hij veel progressie, maar ging hij ook lelijk op zijn b… In de Kustloop overschatte hij zichzelf en moest dat bekopen met een enorme inzinking. Daarvan leerde hij snel. Menno liep een degelijke race en hield op de streep zelfs nog wat marge over op zijn beoogde tijd. Knap! Hij vierde zijn succes niet met bier, want dat smaakte hem even niet. Hij koos in pannenkoekenhuis Bram voor muntthee, heel veel muntthee. De smaak van het hardlopen heeft Menno inmiddels goed te pakken. Twee dagen na de Kustmarathon schreef hij zich in voor de Grote Zakloop, een halve marathon eind november in en om het Zuid-Bevelandse Nisse. Succes alvast.

577. Thomas Slingenberg 4.01.39.
Een paar jaar geleden liep Thomas al eens een Kustmarathon, in 4.17.34. Die tijd moest en zou verbeterd worden. ‘Als ik onder de 4.10 blijf, kom ik juichend over de streep en onder de vier uur huilend’, vertrouwde Thomas vooraf enkele intimi toe. Dat laatst hoefde net niet, maar gejuicht werd er zeker wel. De 4.01.39 was een schitterende prestatie. Interessant detail: Thomas liep met startnummer 1111. En de volgende dag liep hij ook nog even gewoon de Wandelmarathon. Zijn startnummer van die dag is onbekend.

629. Adri Koole 4.06.11.
Adri, met enige voorsprong het oudste lid van het ZLM-Kustmarathonteam, is een planner. Vooraf noteert hij jaarlijks op een briefje de tussentijden en de eindtijd die hij denkt of hoopt te gaan lopen. Dit jaar was het niet anders. Zijn begeleidende zoon Wilbert kreeg het briefje vooraf in handen gedrukt en hoefde nergens bij de sturen. Was hij een schaatscoach geweest dan waren vingers naar boven of beneden nergens nodig. Adri werkte het lijstje netjes af en meldde zich na de voorspelde 4 uur en 6 minuten keurig netjes in de Langstraat. Hij is niet alleen een hele taaie hardloper, Adri is ook een man van de klok.

739. Norberth Kortsmit 4.12.04.
De Brabantse man in het team ging niet super tevreden over de finish. Hij had gehoopt op een tijd onder de 4 uur. Daarbij vergat hij wel even dat hij aan het begin van dit jaar af moest rekenen met een zware longontsteking. En dat hij de voorbereiding op de marathon geheel zelf moest doen was ook niet makkelijk. Zo teleurgesteld als vorig jaar was hij echter niet. Toen liep hij als revanche voor zijn matige Kustmarathon een week later ook nog even de marathon van Eindhoven. En dat terwijl hij nauwelijks marathons loopt.

778. Raymon van Belzen 4.15.00.
Hulde voor Raymon. In het verleden overschatte de jonge ZLM’er nog wel eens zijn eigen krachten, wat resulteerde in een bijzonder trage finish. Maar daar heeft hij van geleerd. Raymond startte rustig, liet zich ook onderweg niet gek maken en had nog genoeg energie over voor een sterke finish. Hij noteerde een fraaie tijd. Daarmee was hij liefst een half uur sneller dan vorig jaar!! Hulde!

847. Jo-Annes de Bat 4.19.07.
Mocht er in de Kustmarathon een prijs voor de fitste finisher zijn geweest dan zou Jo-Annes in aanmerking gekomen zijn. Hoewel hij debuteerde op de marathon, oogde hij van start tot finish topfit. En zijn doel behaalde hij ook ruimschoots, want hij had een tijd van onder de 4.30 in het vizier. Alleen zijn arm toonde wat vermoeidheidsverschijnselen. Dat kwam van het vele groeten onderweg. Als gedeputeerde van de provincie Zeeland kende hij vele, vele mensen langs het parkoers, vooral ook omdat hij ook sport in portefeuille heeft. Knap trouwens dat Jo-Annes zoveel tijd kon vrijmaken om zich voor te bereiden op deze toch niet al te makkelijke marathon. Zijn teamleden waren dan ook behoorlijk trots op hem. Hoeveel gedeputeerden in Nederland zouden er al eens een marathon gelopen hebben?

868. Pieter den Hollander 4.20.41.
Pieter liep een sterke marathon, alleen was het weer jammer dat hij na afloop niet geheel topfit was. Vorig jaar miste hij daardoor het feestje in restaurant Bram en dit jaar was dat niet anders. Pas om half 8 ’s avonds kon hij een piepklein slokje water naar binnen werken. Heeft iemand tips om dit in de toekomst te voorkomen? Overigens streed Pieter nog een bijzondere strijd in deze marathon. Hij bleef zijn ploeggenoot Jaap van de Velde van het destijds roemruchte vv Serooskerke een klein minuutje voor.

1332. Jessica Maas 5.13.33.
Jessica is een karaktermens. In de voorbereiding op de marathon werd ze gehinderd door een pijnlijke enkel, maar ze sloeg zich er toch doorheen en stond redelijk getraind aan de start. Tijdens de loop kwam de pijn echter terug en ging als klap op de vuurpijl ook haar andere enkel protesteren. Met veel pijn en moeite hield ze het tempo erin en bereikte ze toch de finishstraat in haar woonplaats Zoutelande. En de tijd viel ook niet eens tegen. Die was slechts tien minuten langzamer dan die van vorig jaar. Knap gedaan Jessica!

2750 euro voor het KWF
Dankzij al deze successen kan ZLM een mooi bedrag overmaken aan het goede doel van dit jaar, KWF Kankerbestrijding. ZLM doneert 50 euro voor elke deelnemer die van start ging en 100 euro voor elke finisher. Goed voor 2750 euro!

Bedankt!
Tot slot iedereen bedankt die van de Kustmarathon een succes maakte. Alle lopers, Emerence, Esther, Vicky en Pascal van ZLM, alle bevoorraders van ZLM, trainers Jos en Tim en niet te vergeten buschauffeur Henk en zijn vrouw.

Koen de Vries