Naar overzicht

Den Allerspannendsten, Den Allernatsten en Den Allerkoudsten

Klepperdeklep! Het is maandagochtend zes uur. Normaal gesproken draai ik me nog eens lekker om als de PZC op de mat valt, maar nu kan ik niet wachten. Veel te benieuwd wat de krant over de Kustmarathon bericht. De voorpagina laat op zijn allerbreedst een foto van de kletsnatte Wandelmarathon zien. Op de voorpagina van het sportkatern straalt de vreugde van de winnaar van de marathon je tegemoet. Onze kopman van het ZLM Kustmarathonteam Tim Pleijte slaat de handen voor de ogen als hij de finishLein in de Langstraat van Zoutelande over gaat. Wat een prachtige foto van Ruben Oreel! Wat een prachtige prestatie van Tim. Zijn derde zege in de Zeeuwse Kustmarathon, de mooiste en de zwaarste van Nederland!

Sprinten als een strijkijzer

De achttiende editie van de Kustmarathon kan de boeken in als Den Allerspannendsten maar ook als Den Allernatsten en/of Den Allerkoudsten. Vlissinger Tim had slechts zeven seconden voorsprong op de nummer twee, Christiaan van Beusichem uit Barendrecht. Een uurtje na mijn finish (vijf kwartier na die van Tim) zie ik hoe hij het geflikt heeft. Tim, die net zo goed kan sprinten als een strijkijzer, verrast zijn tegenstander tijdens de afdaling van de duinen naar de Langstraat met een enorme versnelling. In zijn ultieme haast raast hij vervaarlijk op een paaltje af dat net naast het duinpad staat.”Timmetje, Timmetje wat doe je nou?’, denk ik, als variatie op het tv-commentaar na een historische olympische schaatswedstrijd. Maar Tim weet wat hij doet. Hij kent het parkoers als zijn broekzak want hij heeft jarenlang in Zoutelande gewoond. Hij ontwijkt het paaltje ternauwernood, neemt de daaropvolgende bocht van 90 graden als een balletdanser en racet naar de zege, 200 meter verderop in de Langstraat. Dat hij het vlaggetje dat hem tijdens zijn afdaling door een vrijwilliger wordt aangeboden negeert, is hem onmiddellijk vergeven. Even geen tijd voor. Misschien volgend jaar.

Het regende persoonlijke records

De zege van Tim zorgt een paar uur later voor lichte euforie in Pannenkoekenhuis Bram. Daar verzamelt het ZLM Kustmarathonteam zich samen met zo’n vijftien bevoorraders om de verloren gegane energie aan te vullen. En om de dag door te nemen. Die euforie wordt nog wat vergroot omdat het merendeel van de overige 20 teamleden geweldig heeft gepresteerd. Ondanks de regen en de wind die voor Den Allerenatsten en de Allerkoudsten zorgden, regende het persoonlijke records en was het bij de huldiging een komen en gaan van ZLM’ers die een prijs in hun leeftijdscategorie kwamen ophalen. Van de 21 starters haalde alleen onze nestor Adri Koole de finish niet. Hij kon weken niet trainen vanwege een knieblessure en na 35 kilometer liet het gewricht het definitief afweten. Het schoot op slot. Jammer Adri, hopelijk komt er volgend jaar een nieuwe kans.

Emotioneel moment

Niet alleen voor Tim moet het een onvergetelijke dag geweest zijn. Ook Peter Balkenende zal zich de 2e oktober van het jaar 2021 tot in lengte van jaren herinneren. Het was al een emotioneel moment toen hij samen met zijn zoon Luuk de finish overschreed en de feestvreugde steeg nog verder toen bekend werd dat hij de klasse mannen 55+ gewonnen had. Fantastisch Peter, gefeliciteerd.Ook zo’n mooi verhaal kleeft aan Leonie Ton. Een week geleden voltooide ze als op één na snelste Nederlandse vrouw ooit de Spartathlon, een hardloopwedstrijd tussen Athene en Sparta. Afstand 246 kilometer. Ja, u leest het goed, 246 kilometer, en dat in 30 uur en 50 minuten. Nu stond ze doodleuk aan de start van de Kustmarathon en won ze de wedstrijd bij de vrouwen 45+. Lust je nog peultjes? Ongekend, wat een prestatie. Naast haar op het podium stond eilandgenoot Henny Strating, die tweede werd. Henny komt uit Kamperland, Leonie uit Wissenkerke.

Keien en Utlopers

Ook Ingrid Koene mocht bloemen en de traditionele basaltkei in ontvangst nemen. Als vanouds deelde ze haar race uitgekiend in waardoor ze derde werd bij de vrouwen 55+. In de serie wonderlijke verhalen past ook dat van haar partner Marius Besuyen. Maandenlang tobde hij met een blessure: een knie met een chronisch gebrek aan kraakbeen. Normaal gesproken betekent dat einde oefening maar een wandelvakantie in de Pyreneeën deed wonderen. Marius rende de Kustmarathon net als de voorgaande 17 keren uit en blijft zodoende tot het selecte gezelschap van Olle Utlopers horen.Tsja, over wie moeten we het verder nog hebben? Eigenlijk over iedereen. Over Emiel en Tjitte die ex-equo op de 25e plaats eindigden in een gezien de slechte weersomstandigheden scherpe 3.07. Over Esther, die nu ze serieus is gaan trainen vele minuten van haar p.r. afsnoept. Je ziet het er door haar kleine stapjes niet aan af, maar ze gaat als de brandweer. Dit keer finishte ze in 3.29.40. Over Lennart en Thomas, die net als Esther serieus met hardlopen zijn begonnen en harder en harder gaan. Over Rob en Wilma, die zeer verdienstelijk debuteerden op de marathon.

Bevoorradingsposten

Sorry lopers die niet zijn genoemd, maar jullie hebben het ook allemaal uitstekend gedaan. Net als het legertje ZLM’ers dat de lopers hielp bij de bevoorradingen. Er waren liefst vijf posten, elk met minstens drie ZLM’ers. Jullie waren een geweldige steun. En wat moeten jullie het koud hebben gehad in de storm en de regen.Dankzij het goede optreden van het ZLM-Kustmarathon mag ook ons goede doel van dit jaar zich verheugen in een mooie prijs. Sportintro krijgt van ZLM 21x 50 euro voor alle starters en 20 x 50 euro voor alle finishers. Alles bij elkaar 2050 euro dus. Normaal belandt de PZC die ’s morgens zo vroeg bezorgd wordt, ’s avonds bij het oud-papier. Maar deze niet. Dat wordt een bewaarexemplaar. Als herinnering aan een prachtige ZLM-dag, of beter aan een prachtige ZLM-periode. Iedereen die eraan meehielp, hartelijk bedankt!

Uitslagen leden ZLM-Kustmarathonteam

1. Tim Pleijte 2.44.57
25. Emiel Flipse 3.07.46
26. Tjitte van den Buijs 3.07.48
36. Peter Balkenende 3.10.31
126. Esther Noteboom 3.29.40
140. Rein-Jan Elenbaas 3.32.10
167. Danmar Dees 3.36.09
206. Lennart Zweemer 3.40.54
217. Leonie Ton 3.41.40
278. Henny Strating 3.47.21
283. Marius Besuijen 3.47.42
372. Thomas Slingenberg 3.54.10
469. Koen de Vries 3.58.10
573. Menno Kole 4.03.46
783. Ingrid Koene 4.19.04
915. Jo-Annes de Bat 4.27.29
937. Pieter den Hollander 4.29.29
943. Raymon van Belzen 4.30.02
1052. Wilma Salm 4.41.07
1082. Rob Bartels 4.43.53