Naar overzicht

Ben Altena

  • Hoofd Strandwacht in Vrouwenpolder
  • Vrouwenpolder
  • 56

Ik loop hard sinds eind 2019. Ik was al jaren vrijwilliger, hulpverlener, begeleider en EHBO bij de Kustloop en Kustmarathon. Voor iedereen die hieraan deelnam, had ik alle respect. Ik dacht dit zelf nooit te gaan doen. Totdat ik in 2019 als “bezemwandelaar” de Kustloop deed. Bepakt met EHBO-tas en fluorvestje liep ik die en had daar veel plezier in. In 2020 zou ik hem weer doen, maar die ging niet door. Ik wandelde de Kustloop in een aardig tempo, gemiddeld zo’n 7 kilometer per uur. Toen zei iemand: “Dan kun je net zo goed gaan hardlopen, dat is ook ongeveer 10 kilometer per uur!”. En zo is het begonnen. De 5 kilometer vond ik al genoeg en wilde uiteindelijk een lekkere 10 kilometer kunnen doen. Dat is dus iets meer geworden. Het leuke aan hardlopen vind ik dat je dit overal kunt doen, je hoofd leeg kunt lopen. Genieten van de omgeving en verschillende ondergronden. Geen enkele loop is hetzelfde. Of je nu alleen of in een groepje loopt, het is altijd genieten!

Mijn eerste marathon was die van Rotterdam. De Kustmarathon wordt de tweede en als alles goed gaat, dan kom dit jaar Venetië er ook nog bij.

Naast het hardlopen, heb ik van mijn andere hobby (reddingsbrigade) mijn werk kunnen maken. Ook windsurf ik graag.

Hoe ben je lid geworden van het Kustmarathonteam van ZLM?

Vorig jaar heb ik het team met de auto op het strand gevolgd voor de film- en fotosessie op Vrouwenpolder. Als bedankje kreeg ik een ZLM-shirt. Toen ik dit een aantal weken terug droeg bij een duurloopje, gaf teamlid Ingrid mij de tip contact op te nemen omdat ZLM nog mensen zocht om mee te doen. Dat heb ik gelijk gedaan en nu loop ik met het team mee.

Hoe zien je voorbereidingen op de aankomende Kustmarathon eruit?

Ik loop meestal drie keer in de week. In de zomer wat onregelmatig. Ik loop intervallen, duurloopjes en wat voor mezelf. En af en toe een wedstrijdje of trail voor de fun.

Wat zijn je doelen voor deze Kustmarathon?

Rotterdam was één groot experiment om uit te vinden hoe ik dit zou gaan doen. Ik had toen vier doelen: Heel blijven, genieten, uitlopen en het liefst onder de 4 uur. Dat heb ik allemaal gehaald! Nu wil ik dat herhalen en het liefst ook binnen de 4 uur. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in!