Naar overzicht

Koen de Vries

  • Journalist
  • Vlissingen
  • 62

Tsjongejonge. De tijd gaat snel. De Kustmarathon die ik op 5 oktober in het shirt van ZLM hoop te gaan lopen wordt mijn zestiende Kustmarathon op rij! De eerste keer dat ik meedeed, aan de tweede editie in 2004, kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren. Halverwege bij Vrouwenpolder zat ik dankzij een veel te snelle start al helemaal kapot en vroeg ik me lichtelijk in paniek af hoe ik in vredesnaam in Zoutelande moest komen.

Met de tong op m’n schoenen arriveerde ik net binnen de vijf uur in de Langstraat, waar ik net na de finish even niet meer op mijn benen kon staan. Maar er maakte zich ook een euforisch gevoel van mij meester. Al 15 jaar was ik van plan een marathon te lopen en nu was het er eindelijk van gekomen. Wat was dit een mooie tocht! Sinds die heuglijke eerste zaterdag van oktober 2004 heb ik één grote passie: hardlopen. De snelheid staat niet op één; de omgeving en de lengte (zo ver mogelijk) zijn veel belangrijker.

De katoenen trui die ik toen aanhad verruilde ik al snel voor een supersonisch hardloopshirt en er werden ook echte hardloopschoenen aangeschaft. Wat bleef is dat de Kustmarathon de belangrijkste loop van het jaar is. De mooiste en zwaarste van Nederland. Maar er kwamen er nog een heleboel bij. De marathon van Rotterdam bijvoorbeeld en die van Amsterdam, Barcelona, Jeruzalem en nog een heleboel meer. En allerlei trails, op allerlei eilanden, in allerlei landen.

Hoe ben je lid geworden van het Kustmarathonteam van ZLM?

Ik schrijf al vele jaren stukjes voor het ZLM Magazine. Zodoende ken ik wat mensen op het kantoor in Goes. Ook zijn er nogal wat ZLM’ers die hardlopen. Met teamgenoten Marius en Ingrid ga ik soms op pad. Ik vind het leuk om in het team te mogen lopen. Het wordt al het derde jaar dat ik deel uitmaak van het ZLM-Kustmarathonteam. Je traint met mensen die veel afweten van topsport, hardlopen en alles daaromheen. Bovendien is het behoorlijk gezellig!

Hoe zien je voorbereidingen op de aankomende Kustmarathon eruit?

Vorig jaar overtrof ik mezelf met een tijd van 3.47. M’n op één na snelste tijd van alle vijftien Kustmarathons. Als ik mezelf wil evenaren of zelfs verbeteren dan moet er heel hard getraind worden. Dat ben ik ook van plan, maar dan nog. In de Kustmarathon is één ding zeker: niets is zeker.  Als voorbereiding loop ik begin september de Cote d’Opal, een trail van 62 kilometer tussen Calais en Boulogne. Een maandje van te voren even helemaal tot het gaatje gaan en daarna veel rusten, werkt bij mij (meestal) perfect.

Wat zijn je doelen voor deze Kustmarathon?

Mijn eerste doel is om te lekker te lopen en gezond te finishen. Dat is me in de voorgaande vijftien edities steeds gelukt en dat moet nu weer gebeuren. Verder zou ik het leuk vinden om in de buurt van die 3.47 te komen. Het is op 5 oktober laag water als we over het strand van Vrouwenpolder naar Oostkapelle moeten. Dat is een groot voordeel. Als de wind hard uit het westen blaast dan zijn we dat voordeel echter helemaal kwijt. Laat staan wat er gebeurt als het echt stormt. Dan kan ik die 3.47 helemaal op m’n buik schrijven. Jammer dan. Ik ben al heel erg blij dat ik op m’n 62e nog zo gezond ben dat ik een marathon kan rennen.