Naar overzicht

Pieter den Hollander

  • Systeemanalist-programmeur bij ZLM
  • Serooskerke
  • 53

Hardlopen en met name duurlopen zijn voor mij een manier om gezond en fit te blijven. Ik loop 1 keer in de week en speel daarnaast volleybal en doe aan fitness. Mijn ronde loop ik altijd op zondagochtend, vaak in de duinen en bossen van Oostkapelle. Dan is het lekker rustig, behalve als de Kustmarathon er aan komt.

Het is de 7e start op de Kustmarathon voor mij, de eerste liep ik in 2007.

Hoe ben je lid geworden van het Kustmarathonteam van ZLM?

Ik werk bij ZLM. Vorig jaar ben ik lid geworden en dat is goed bevallen. Je leert van elkaar en je werkt samen naar een doel toe. Dat werkt motiverend! Dus heb ik me weer opgegeven voor het ZLM-team.

Hoe zien je voorbereidingen op de aankomende Kustmarathon eruit?

Bij mijn broer Jos (hardlooptrainer en ook trainer van het ZLM kustmarathonteam) heb ik een omslagpuntmeting gedaan en op basis daarvan heeft hij een schema gemaakt. Dit schema (vanaf 1 juni tot de start van de marathon) ben ik strak aan het volgen. Naast intervaltraining train je dan in hartslagzones. Waar ik met name benieuwd naar ben is of het trainen in zone 2 mijn prestaties verbetert.

De theorie:

Een belangrijk kenmerk van deze zone is dat het tussen de 60% tot 70% van je maximale hartslag ligt. Het is maar een kleine bandbreedte van slechts 10% waarbinnen je kunt variëren. Het is in een percentage uitgedrukt, want voor iedereen ligt het net weer even anders.

De rationele voordelen:

  • Dit is de zone waarin het lichaam meer fijne bloedvaten aanmaakt.
  • Het is de zone waardoor meer mitochondriën ontstaan.
  • De vetverbranding wordt aangezet. Het lichaam leert efficiënter omgaan met energie en vetverbranding.
  • De rust zorgt voor een tempo dat lang volgehouden kan worden. Dit beperkt ook het risico op blessures.
  • Als je de optelsom maakt van de voordelen is het een geweldige bouwzone voor de conditie.

Waarom is zone 2 zo belangrijk? Het is de intensiteit waarin al die voordelen optimaal worden behaald. Vaak gaan in de hogere hartslagzones een deel van deze voordelen verloren. Lopers moeten niet boven het plafond (70%) van zone 2 uitkomen.

Als ik train in zone 2 heb ik het gevoel dat ik veel te langzaam loop en heb ik niet het idee dat ik beter wordt hierdoor. De praktijk maar even afwachten! Daarnaast doe ik mee aan het stratencircuit en volg ik de duurtrainingen bij Jan de Wilde.

Wat zijn je doelen voor deze Kustmarathon?

Finishen tussen 4:06 en 4:36, tussen mijn beste tijd en mijn laatste tijd dus. En net zoals iedere keer genieten!