Naar overzicht

Rein-Jan Elenbaas

  • Ondernemer in gezondheidszorg
  • Wilhelminadorp
  • 39

Zeven keer eerder heb ik de Kustmarathon gelopen. En twee keer de Marathon in Rotterdam. In 2017, 2018, 2019 en 2021 zat ik ook al in het ZLM Kustmarathonteam. Dat waren super leerzame, gezellige én effectieve voorbereidingen op de Kustmarathon. In 2017 liep ik samen met Michael Boogerd een tijd van 3.31 uur.

Waarom ik ben gaan hardlopen? Eigenlijk uit wat praktische oogpunten. Wielrennen is eigenlijk mijn ‘hoofdsport’ maar kost mij veel meer tijd om in conditie te komen en te blijven dan hardlopen. De combinatie van hardlopen en wielrennen is optimaal. Wielrennen is onbelaste (op gewrichtsniveau) conditietraining, hardlopen is intensieve conditietraining plus training van je gestel. Daarnaast loop ik hard omdat de Zeeuwse Kustmarathon het mooiste sportevenement is dat bestaat in Nederland. Het is waanzinnig om je hierop voor te bereiden en er aan mee te doen.

Hoe ben je lid geworden van het Kustmarathonteam van ZLM?

ZLM weet mij te vinden wanneer er vragen zijn op het gebied van begeleiding van sporters. In 2017 heb ik samen met het marketingteam van ZLM meegedacht hoe je zo’n project het beste invulling kunt geven. Ook heb ik een aantal jaren terug als voorbereiding op de Ride for the Roses vanuit ZLM een team van ex-topsporters begeleid op weg naar 100 km op de racefiets. Als sporter, fysiotherapeut en ondernemer heb ik een goede klik met ZLM.

Hoe zien je voorbereidingen op de aankomende Kustmarathon eruit?

In 2017 ben ik op 1 juli, dus 100 dagen voor de Kustmarathon, begonnen. Mijn conditie en kracht waren 0, dus geen basis. In 2018 ben ik een maand eerder begonnen.

Mijn schema is simpel. In juni minimaal 2 loopmomenten per week. In juli 3 loopmomenten en in augustus en september 4. In kilometers bouw ik op van 20 km per week naar maximaal 70 km per week.

Wat zijn je doelen voor deze Kustmarathon?

Ik train wanneer ik kan met als uitgangspunt; de thuissituatie en mijn onderneming mag er niet onder leiden. Mijn doel is relaxt voorbereiden en zien welke tijd dit oplevert. Misschien verras ik mijzelf wel door de druk in de voorbereiding niet al te hoog te leggen…