Naar overzicht

Rein-Jan Elenbaas

  • Ondernemer in gezondheidszorg
  • Wilhelminadorp
  • 38

Ik heb 5 keer eerder de Kustmarathon gelopen. En 2 keer de marathon in Rotterdam. In (2017 en 2018) heb ik met het ZLM-team de Kustmarathon voorbereid. Het was een super leerzame, gezellige en effectieve voorbereiding op de marathon. Uiteindelijk liep ik in 2017 samen met Michael Boogerd een tijd van 3.31 uur.

Ik ben gaan hardlopen uit praktisch oogpunten:

  •  Wielrennen, wat eigenlijk mijn ‘hoofdsport’ is, kost mij veel meer tijd om in conditie te komen en te blijven dan hardlopen.
  • De combinatie van hardlopen en wielrennen is optimaal: wielrennen is onbelaste (op gewrichtsniveau) conditietraining, hardlopen is intensieve conditietraining + training van je gestel.
  • Ik loop hard omdat de Zeeuwse Kustmarathon het mooiste sportevenement is dat er bestaat in Nederland. Het is waanzinnig om je hierop voor te bereiden en er aan mee te doen.

Hoe ben je lid geworden van het Kustmarathonteam van ZLM?

ZLM weet mij te vinden wanneer er vragen zijn op het gebied van begeleiding van sporters. In 2017 heb ik samen met het marketingteam van ZLM meegedacht hoe een dergelijk project het beste invulling te geven. Ook heb ik al een aantal jaren terug als voorbereiding op de Ride for the Roses vanuit ZLM een team van ex-topsporters begeleid op weg naar 100 km op de racefiets. Als sporter, fysiotherapeut en ondernemer heb ik een goede klik met ZLM.

Hoe zien je voorbereidingen op de aankomende Kustmarathon eruit?

In 2017 ben ik op 1 juli, dus 100 dagen voor de Kustmarathon begonnen. Mijn conditie en kracht waren 0, dus geen basis.
In 2018 ben ik een maand eerder begonnen.

Mijn schema is simpel: In juni minimaal 2 loopmomenten per week. In juli 3 loopmomenten en in augustus en september 4. In kilometers bouw ik op van 20 km per week naar maximaal 70 km per week.

Wat zijn je doelen voor deze Kustmarathon?

In December zijn wij de trotse ouders geworden van Lars en Lisa. Milou en Evi zijn de trotse zussen. Een jong gezin waarvan papa en mama beiden ondernemer zijn. Ik train wanneer ik kan met als uitgangspunt; de thuissituatie en mijn onderneming mag er niet onder leiden. Mijn doel is relaxt voorbereiden en zien welke tijd dit oplevert. Misschien veras ik mijzelf wel door de druk in de voorbeding niet al te hoog te leggen….