Naar overzicht

Laatste training

(door Koen de Vries)
Het was niet de meest logische plaats om af te spreken voor een hardlooptraining. Café De Fiets in Zoutelande was de start- maar ook de finishlocatie van de laatste training van het ZLM-Kustmarathonteam. Achteraf was de plek echter meer dan oké. Veel beter waarschijnlijk dan het tegenover gelegen café De Slak, want een flink aantal lopers had tijdens de training de vlam nogal heftig in de pijp. In De Fiets waren we hartelijk welkom. Er was zelfs gebak om de 39e verjaardag van ons aller Tjitte te vieren. En wat ook prettig was: na een paar stappen bevonden we ons al op het parkoers van de Kustmarathon.

Er is goed nieuws en slecht nieuws over het ZLM-Kustmarathonteam. Het slechte nieuws is dat Bert de Vos niet mee kan doen. Bij de voormalige handbal-eredivisionist uit Zierikzee zijn nogal heftige hartritmestoornissen geconstateerd en specialisten raden hem deelname aan de marathon af. Bert is er wel bij op 7 oktober, maar staat helaas aan de kant. Sterkte Bert.

Wat ook vervelend was dat Nikkie de training niet af kon maken. Tijdens een afdaling kreeg ze last van haar knie, waardoor ze voorzichtigjes moest terugkeren naar De Fiets. En dan was er nog de al eerder genoemde Tjitte, die eerder in de week bij een huiselijk achtervolginkje van zijn dochter (2) zijn kleine teen brak.

Het goede nieuws is dat Tjitte zonder al te veel problemen kan blijven lopen. Zo op het oog zorgde zijn zorgvuldig ingetapete teentje voor weinig snelheidsverlies. Fijn is ook dat Kim (p.r. 2.13) de knoop heeft doorgehakt en gaat starten. Hij heeft de meeste pijntjes overwonnen en is zich nu vooral mentaal aan het voorbereiden op de zwaarste maar ook mooiste marathon van Nederland. Echt belasten kan hij zijn lichaam niet meer en dus moet hij zich dwingen rustig te lopen. Da’s nog een hele kunst!

Heel positief is het trainingsnieuws dat in de groepsapp wordt gemeld. De app wordt overspoeld met foto’s van hardloophorloges waarop indrukwekkende afstanden, snelheden en kilometertijden worden gemeld. Bijna iedereen raakt in vorm, iedereen heeft er heel veel zin in, als de voortekenen niet bedriegen dan zal het ZLM-Kustmarathonteam gaan pieken op 7 oktober. O ja, in dit verband nog even één naam noemen: Dennis is dankzij zijn noeste trainingsarbeid bijna 8 kilo afgevallen!

Tijdens de laatste training verkenden we onder leiding van Rein-Jan de laatste zes kilometers van het parkoers. Te beginnen bij de trap bij de KNRM-reddingsbrigade bij Westkapelle. We bestegen het onding diverse keren en kwamen tot de conclusie dat je hier de krachten die je eventueel nog bezit moet sparen. De trap aan de andere kant van het duin werd ook bestudeerd. Met twee treden tegelijk naar beneden is een optie, maar of dat verstandig is hangt ervan af of je nog over de benodigde coördinatie beschikt. De treetjes volgen elkaar kort achter elkaar op, een misstap is zo gemaakt.

Bijna elke meter die daarna volgt is lastig. De laatste kilometers van het parkoers golven op en neer, zijn bedekt met vervelend zand of zijn gebarricadeerd met paalhoofden. Wat ik zelf in mijn dertien Kustmarathons geleerd heb, is dat je ervoor moet zorgen dat je in de slotfase nog wat energie overhebt. De zeedijk van Westkapelle is een uitstekende plek om kracht en inspriratie op te doen voor dat laatste zo lastige stuk. Het is zo vlak als een biljartlaken, te hopen is wel dat de wind je niet in het gezicht blaast.

Als je op dat laatste stuk kapot zit, kun je weinig anders doen dan wandelen. Als je gespaard hebt kunnen je de duinen nog in looppas ‘aanvallen’. In die laatste kilometers kun je een tijdsverschil van tien minuten makkelijk goedmaken. Dat is niet alleen fijn, het geeft ook de ultieme kick. Ik word ’s nachts wel eens juichend wakker als ik gedroomd heb van die laatste Kustmarathonkilometers-in-looppas.

Een aantal die-hards breide nog een extra rondje aan de training vast. Dat was mooi met de ondergaande zon op een geel/oranje achtergrond. Uw verslaggever was één van hen, maar had helaas zijn fototoestelletje vergeten om het vast te kunnen leggen. Op 7 oktober hoopt hij dit volledig goed te maken.

De Kustmarathon komt eraan, niemand kan wachten tot het zo ver is, maar eigenlijk is het ook jammer dat de trainingen er alweer opzitten. Het was leuk, nuttig, gezellig en leerzaam. Nu breekt de tijd aan van taperen en stapelen. Taperen betekent dat je je trainingsarbeid afbouwt, zodat je goed uitgerust aan de start staat. Stapelen doe je de laatste dagen. Je nuttigt veel koolhydraten, zodat je spieren vol zitten met glucose, oftewel brandstof.

Veel slapen kan ook geen kwaad. Lekker veel dromen van dat avontuur dat iedereen op 7 oktober te wachten staat.