Naar overzicht

Stapelen, taperen en de laatste training

Taperen. Kent u dat woord? Nee, het heeft niets met plakken te maken. Eerlijk gezegd kende ik het woord ook niet, totdat ik me wat serieuzer in hardloopkringen ging vertonen. Herhaaldelijk hoorde ik lopers en trainers ernstig over taperen communiceren. Meestal was dit zo half september, als de Kustmarathon in aantocht was. Toen kreeg ik in de gaten dat taperen veel gelijkenissen met het oer-Hollandse woord afbouwen vertoont. Afbouwen in de zin van: rustiger aandoen.

Met dat taperen zijn de leden van het ZLM Kustmarathonteam momenteel serieus bezig. De laatste teamtraining zit erop, de tijd om het rustiger aan te doen is aangebroken. Het is nog maar een paar weken voordat op zaterdag 5 oktober klokslag 12.00 uur het startschot voor de Kustmarathon klinkt. Dan moet je uitgerust aan de start staan en dus moet je …… Juist! Taperen!

Laatste gezamenlijke training
Die laatste training was in mijn beleving niet al te zwaar. Hij was afgelopen woensdag (11 september) in Zoutelande, de finishplaats van de Kustmarathon. Eerst liepen we een rondje onder leiding van Tim door het finishgebied, daarna deden we wat loopoefeningen op de parkeerplaats bij VV de Meeuwen en ten slotte deden we onder leiding van Jos een interval in drietallen op en om de zeedijk van Zoutelande.

FinishLein
Daarbij kon uitgebreid op het zo mooi mogelijk finishen worden geoefend, want de lopers overschreden de finishLein in de Langstraat liefst vijf keer. Jammer dat de zandhoop er nog niet lag. Overigens viel mij op dat ons team enige bekendheid begint te genieten. Toen woensdag tijdens de intervaltraining een aantal bridgers het achter ons gelegen hotel betrad, hoorde ik de ene bridger tegen de andere bridger zeggen: ‘Kijk, daar heb je die lopers van het ZLM Kustmarathonteam!’

Pas tijdens de nabespreking in pannenkoekenhuis Bram begreep ik waarom. Emerence vertelde ons daar dat het filmpje over ons team in amper drie weken tijd al bijna 70.000 keer was bekeken. Bent u een van de weinigen die het nog niet gezien heeft? Hier kunt u het vinden.

Verzorgingsposten
Tijdens die nabespreking bleek dat we op 5 oktober weer behoorlijk in de watten worden gelegd. Tijdens de marathon zorgt ZLM weer voor vijf exclusieve verzorgingsposten. Op vijf plekken kunnen we alles krijgen wat we vooraf hebben afgegeven. Vorig jaar werkte dat perfect. Omdat het warm was konden we wel wat extra drinken gebruiken!

Maar goed, zo ver is het nog niet. Eerst gaan we taperen. De trainingsschema’s schrijven minder trainingen voor, met kortere afstanden, vaak in een minder hoog tempo. Over wat je de laatste week moet doen is er nogal wat onenigheid. Dat je je niet meer het snot voor ogen moet trainen, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat doe je dan wel? Sommige lopers, onder wie de schrijver van dit stukje, trainen dan helemaal niet meer. Maar de meeste ZLM-lopers proberen nog wat te doen.

Onze kopman en trainer Tim zal zeker zijn schoenen nog aantrekken, ‘maar ik weet niet hoe vaak, hoe ver en hoe hard’, laat hij weten. Het hangt af hoe hij zich voelt. De Zeeuwse gedeputeerde met onder meer sport in portefeuille Jo-Annes de Bat heeft zich voorgenomen om de laatste week in elke geval nog één keer te lopen. Daarnaast gaat hij goed op zijn voeding te letten en gaat hij proberen het op zijn werk iets rustiger aan te doen. Vooral dat laatste zal een moeilijke opdracht zijn.

Menno plant nog een kort rondje aan het begin van de week en gaat misschien wat fietsen. Ingrid en Henny doen samen op dinsdag nog een halve training bij hun club AV’56, maar verder loopt hun planning uiteen. Ingrid gaat misschien nog een keertje zwemmen, Henny loopt op donderdag nog een rustige 7 kilometer over Noord-Beveland. De zaterdag ervoor overigens ook nog een snelle 10! Danmar en Peter doen ongeveer hetzelfde. Waarbij Peter aantekent dat hij zich niet meer aan schema’s zal houden.

Rust
Thomas kan moeilijker stilzitten. Hij plant nog 2 of 3 loopjes over 5 a 7 kilometer in. Pieter doet op dinsdag fitness en een dag later een mini-loopje. Tjitte loopt een week voor de start nog 10 kilometer en daarna nog twee korte loopjes. Extra rust nemen wil hij wel, maar ziet daar weinig van komen. Hij is vader van twee jonge kinderen. Als voormalig top-amateurwielrenner fietst Rein-Jan op woensdag nog een rondje Oosterschelde. Daarnaast loopt hij nog één of twee korte rondjes.

Eigenlijk binden alleen Jessica, Frits en ik de schoenen de laatste week niet meer onder. Frits bezoekt misschien nog een keer de fitness, maar daarbij blijft het. Heel blijven is voor Frits en Jessica het devies en dat is logisch want beiden kampen met wat pijntjes. Ik heb nog wel een vast ritueel. Op vrijdagmiddag ga ik een stukje van het parkoers verkennen. Wandelend. Meestal is dat het stuk strand tussen Vrouwenpolder en Oranjezon. Dat ligt er elk jaar anders en vaak behoorlijk slecht bij en ik wil graag weten wat ik onderweg tegenkom.

Stapelen
De laatste dagen voor de marathon moet je ook bepaalde dingen juist meer doen. Veel slapen bijvoorbeeld, veel drinken en een beetje stapelen. Als ik het goed begrepen heb, hoort dat ook bij het taperen. Stapelen. Kent u dat woord? Nee, het heeft niets met dozen te maken. Stapelen betekent dat je wat meer koolhydraten tot je neemt. Denk aan aardappels, pasta, pannenkoeken etc. Koolhydraten zijn de brandstoffen voor het lichaam en die heb je tijdens een marathon hard nodig.

Koen de Vries