Naar overzicht

Tips van Tim: zo bereid je je voor op de Kustmarathon

Zaterdag 1 oktober is het zover. Veel lopers zijn druk met de laatste voorbereidingen. Zowel mentaal als fysiek. Sta jij zaterdag aan de start? Lees dan snel nog een aantal tips van drievoudig winnaar Tim Pleijte!

Tip 1: ‘never change a winning team’

“Ga niet in de laatste weken je voedingsschema aanpassen. Als je altijd al gewend bent om elke dag te ontbijten met brood, blijf dan ook bij brood en schakel dan bijvoorbeeld niet over op havermout. Je lichaam is dat niet gewend en het zou zonde zijn als je op de dag van de marathon bijvoorbeeld buikkrampen krijgt. Wil je andere voeding testen? Doe dit dan een paar weken of maanden van tevoren.”

Tip 2: drink, maar drink met mate

“In oktober weet je nooit wat voor weer het wordt, maar het spreekt voor zich dat je bij warm weer goed moet drinken. Maar pas op dat je niet te veel drinkt. Je hoeft geen 7 liter water te consumeren, want dat kan je lichaam helemaal niet aan. Heb je een drankpost gemist, raak niet in paniek. Er volgen er nog veel meer.”

Tip 3: knip de marathon op in stukjes

“Door de route op te breken in je hoofd, is de marathon veel makkelijker te behappen. Bijvoorbeeld: de eerste 5 kilometer heb je te maken met bos, wat strand en een stukje weg. Daarna volgt 15 kilomater asfalt, daarna weer een stukje strand, etcetera. Op die manier is het beter te behappen. Dit geldt ook voor andere zaken in het leven: alles valt beter te overzien als je het in stukjes knipt!”

Tip 4: kies de voorbereiding die bij je past

“Nu we in de laatste fase van de voorbereiding zitten, is het slim om qua training geen grote veranderingen door te voeren. Veel deelnemers kiezen ervoor om in de laatste fase rustig aan te doen om geen blessures op te lopen. Maar vind je het fijn om nog een paar keer te lopen, dan moet je dat zeker doen. Als je drie weken voorafgaand aan de marathon helemaal niets doet, kakt je conditie in. Dus begin ook weer niet te vroeg met rusten.”

Tip 5: overschat jezelf niet

“De eerste 20 kilometer van de Kustmarathon zijn vrij makkelijk. Maar het begint pas echt na het strand, in de duinen. Daar gaat het heuvelop en dan merk je pas hoeveel energie het strand heeft gekost. Overschat jezelf dus niet!”

Tip 6: geloof in jezelf

“Zelfvertrouwen is het belangrijkste als je meedoet aan de Kustmarathon. Als het goed is heb je de belangrijkste trainingen achter de rug. Je kunt het! Ook als een training even niet meezat. De rest van de trainingen wel, dus focus op die positieve ervaringen. Laat je ook niet uit het veld slaan als er iets tegenzit tijdens de marathon zelf. Als je bijvoorbeeld op het strand niet lekker loopt, doe dan rustig aan en pak het volgende stuk weer op.

ZLM wenst alle deelnemers van de Kustmarathon veel succes!