Naar overzicht

Workshop voeding

Zoals bekend laat ZLM Verzekeringen weinig tot niets aan het toeval over, ook niet als het gaat om de Kustmarathon. Daarom wordt er niet alleen voor gezorgd dat de leden van het ZLM-Kustmarathonteam goed getraind aan de start verschijnen, er wordt ook op de voeding gelet. Een heuse workshop van voedingsdeskundige Inge van der Kaaden van Food 2 Move uit Bergen op Zoom zette afgelopen week ook op dit gebied de puntjes op de i.

Het zeventienkoppige ZLM-team bestaat voor de overgrote meerderheid uit doorgewinterde sporters, maar toch klonken tijdens de workshop regelmatig kreten als ‘goh, dat wist ik niet’, of ‘daar ga ik beter op letten’ door de zaal. Hoe het met koolhydraten, eiwitten, vetten, de menselijke vochthuishouding en aanverwante zaken zit, wisten de meesten wel zo ongeveer, maar als het gaat om de voorbereiding op een marathon en het lopen van de marathon zelf dan gaat het om de details. En die had bijna niemand paraat.

Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik onder andere geleerd dat ik na afloop van een inspanning veel eerder en serieuzer voor aanvulling van verloren gegane stoffen moet zorgen. Ik stelde me meestal tevreden met een biertje in een luie stoel, en nog één en soms nòg wel eens één. Niks lekkerder dan een biertje na een zware inspanning. Het water loopt me alweer door de mond nu ik dit optik.

Maar in bier zitten geen eiwitten en die heeft een hardloper na gedane arbeid snel weer nodig om onder meer spierschade te laten herstellen. Daar komt bij dat in die overheerlijke biertjes alcohol zit en dat stofje verhindert nu juist de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Een biertje mag na afloop, maar dan liefst zonder alcohol en met iets erbij waar veel eiwitten inzitten.

In de groepsapp van de teamleden werden de laatste dagen trots diverse foto’s van aangeschafte spullen getoond: allerlei dorstlessers (van hypotoon via isotoon naar hypertoon), zogenaamde carboloaders, energiegels, etcetera. Iedereen had z’n lesje wel geleerd. Je kunt dat spul tegenwoordig makkelijk aanschaffen in de winkel of via internet. Maar, voor de kokkerellers onder ons, je kunt ook veel zelf maken. Van Inge van der Kaaden kregen we een recept voor een haverreep die je tijdens een inspanning weer snel van energie voorziet.

Dat recept wil ik u niet onthouden.

Haverreep

Bereidingstijd 5 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 50 ml sinaasappelsap
  • 20 ml water
  • 50 gr (palm)suiker (palmsuiker is onbewerkt en bevat dus veel vitaminen en mineralen)
  • 4 eetlepels aardbeienjam
  • 1 kleine banaan (ongeveer 100 gr)
  • 300 gr havermout
  • 1 eetlepel kaneel
  • mespunt mineraalzout

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Doe sinaasappelsap, water, palmsuiker en jam in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat het niet koken, anders gaat de vitamine C verloren.

Haal de pan van het vuur, voeg de banaan toe en pureer het mengsel met de staafmixer. Doe de havermout, zout en kaneel bij het banaanmengsel en roer alles goed door elkaar.

Vet een vierkante ovenschaal in, verdeel het mengsel over de bodem en druk het overal goed aan. Snijd het mengsel voorzichtig een stukje in met een scherp mes, zodat je 10 repen krijgt. Zo kun je de repen na het bakken beter snijden.

Bak de haverrepen in 10 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en snijd ze over de eerder gemaakte snijlijnen in stukken. Leg de repen op een bakvel terug in de oven en bak ze nog 5 minuten verder af, zodat ze een knapperig randje krijgen. Laat de repen afkoelen in de oven met de deur open.

Voedingswaarde
Per reep 58 gram: 159 kcal, vet 2,3 gr/ v.vet 0,4 gr/ koolhydraten 29 gr/ eiwit 4 gr/ vezels 3 gr/ natrium 16 mg

Ren en eet smakelijk!!!!